חיים ללא חשמל (א): כיצד חיו את חיי היום-יום בירושלים לפני מאתיים (או חמש מאות) שנה. מה אכלו ומה שתו. כיצד נראתה העיר. סיור של מראות, קולות, ריחות וטעמים בסמטאות העיר העתיקה, בשווקים, בחאנים ובחמאמים. עם תרמיל הפלאים הגדוש הפתעות.
חיים ללא חשמל (ב): כיצד חיו את חיי היום-יום בירושלים לפני מאה שנים. סיור בנחלאות והסביבה עם תשומת לב מיוחדת לפריצה מהחומות ובניית השכונות הראשונות.
לגיהינום וחזרה: שוכני עפר בגיא בן הינום, מקום קבורה רדוף רוחות מתים.. חקל דאמה – בית העצמות הצלבני והמנזר שבמערות קבורה, בית הקברות הקראי (+ קבר מימי בית ראשון), סנט אנדריוס – ליבו של רוברט ברוס וקברי כלבים. בית הקברות סמבוסקי.
עם שוכני עפר: סיור בו המתים מספרים על החיים, רצוי בלילה – עדיף בליל ירח, כשרוחות המתים רוקדות על הקברים. קברים, קבורה, מצבות, בתי קברות ורוחות מתים. בית הקברות הקראי, הפרוטסטנטי, כובעים על גבי קברים (ממילא), קברי הנביאים, קברי אדמו"רים בתוך העיר, בית הרוחות ברחוב יפו, קברי המושבה האמריקנית ואחוזת הקבר של משפחת בנטוויץ.
התרדמה: לפי המסורת על הר ציון נרדמה מרים לנצח ולכן הוא מקום קבורה מועדף. ביקור אצל שוכני עפר בהר ציון. בית הקברות הפרוטסטנטי, קבר דוד והסנקולום, כנסיית הדורמיציון, בית הקברות הארמני וקברי הבישופים בכנסיית כייפא. בית הקברות האורתודוקסי (כלי עבודה על גבי מצבות).
ארמניה בירושלים: סיור מיוחד להכרת הארמנים בירושלים באתרים הסגורים בדרך כלל לקהל הרחב: פסיפס הציפורים, קפלת סנט ורטן בכנסיית הקבר (חפירות ארכיאולוגיות מתחת לכנסייה), פינות מיוחדות במינזר הארמני, בית הקברות הארמני וקברי הבישופים בכנסיית כייפא.
חצרות יוון: סיור במינזרים לא ידועים בעיר העתיקה ומפגש עם נזירים ואנשי-דת. רוב המינזרים סגורים בדרך כלל למבקרים.
סיור למקומות שאינם: כמעט כל האתרים המפורסמים בירושלים אינם אלא מיתוס: דוד לא היה מעולם במגדל דוד, אבשלום אינו קבור ביד אבשלום, מסגד עומר אינו מסגד ולא קשור לעומר ואפילו הכותל המערבי אינו מה שהוא מתיימר להיות. סיור בירושלים בעקבות המיתוסים, כולל ביקור בתערוכת "תכריכי טורינו".
בצל הגפן והתאנה: סיור בעין כרם, בפינות המיוחדות ובעקבות הסיפורים והאגדות. שוטטות בסמטאות הכפר וביקור בכנסיית יוחנן, כנסיית הביקור, מינזר האחיות ציון, המינזר הרוסי, מעיין מרים ועוד.
נביאה יהודית, קדושה נוצרית וסופית מוסלמית בקבר אחד: סיור למקומות המיוחדים שעל הר הזיתים. קבר חולדה, פטר נוסטר, בית פאגי, וירי גאלילי, המוסקובייה ועוד.
חוצלארץ בירושלים: סיור באזור רחוב הנביאים בעקבות התושבים הזרים של העיר במאה התשע עשרה. בתים מספרים על בוניהם ועל יושביהם.
ירושלים מתחילה ביפו: הסיפורים של הדרך לירושלים ושל ההולכים בה. מנמל יפו ועד נוה אילן, באוטובוס וברגל. המצודה באזור, אתרים ברמלה, החאן בלטרון והליכה בדרך הרומית מנוה אילן לשער הגיא.
ירושלים של מטה: סיור בירושלים שמתחת לאדמה: חפירות הכותל הדרומי, מנהרות הכותל, מרתפי מנזר האחיות ציון, מערת צדקיהו ועוד.
ירושלים של מעלה: מבט על ירושלים מהגגות, מהמקומות הגבוהים ומנקודות תצפית נבחרות.
חקוק באבן: בעקבות סמלים, כתובות וגרפיטי החקוקים באבני העיר העתיקה.
תקרות מצויירות: בעקבות תקרות מצוירות והכרת האיקונוגרפיה בכלל, סיפור ההתבססות הנוצרית בירושלים במאה ה-19 וביקור במקומות לא מתויירים: בי"ס שמידט, סנט לואי, הפטריארכיה היוונית-קתולית, כנסיית הפטריארכיה הקתולית והאכסניה האוסטרית.
אמנות בהרי ירושלים: יער חולדה, ביקור בסדנאות אמנים, דרך הפסלים (וקבר שמשון), מצבת השואה והגבורה, גן פסלים בבית שמש.
בשביל ירושלים: הליכה לאורך הקטע הראשון של שביל ירושלים, העובר דרך אתרים מעניינים ומאפשר תצפיות ייחודיות. התחלה בסינמטק (סיפור שכונת שמעה), לאורך גיא בן הינום – מערות קבורה, בית הקברות הקראי, בית העצמות הצלבני, מנזר חקל דמא, בריכת השילוח, יד אבשלום והקברים לידה, הפארק המורמוני, עמק יהושפט, גן לאומי עמק צורים ומצפור יהודה אלברט. כ-4 קילומטרים בהליכה נינוחה.
עבד כי ימלוך: סיור בעקבות הממלוכים בירושלים. אתרי הר הבית ומבנים, כתובות וסמלים ברחוב השלשלת.
אתיופיה בירושלים: מסע בעקבות האתיופים בירושלים. ביקור בפטריארכיה האתיופית בעיר העתיקה, במנזר דיר אל-סולטאן, בכנסיית דַבְּרֵה גָנַת בעיר החדשה ובבתים אתיופיים באזור שכונת החבשים ורחוב הנביאים. לבאים מתל אביב ניתן לשלב בסיור ביקור במרכז אלמז לעבודות יד אתיופיות בלוד עם האזנה לסיפור עלייתה ארצה המרגש של אביבה, מנהלת המרכז.
חולים על ירושלים: סיור בעקבות בתי חולים ומחלות בירושלים. ברכות בית חסדא (סנטה אנה) והאסקלפיאום, בית המרקחת הפרנציסקאני, בית החולים הלנה הקדושה (סית תונשוק), הקלויסטר במוריסטאן, בית החולים סנט לואי, ריפוי חולי רוח בסנט ג'ורג' והלזראום.
טיש: הצצה לעולם החרדי בערב שבת. מפגש עם חרדים. קבלת שבת בבית הכנסת הגדול בעולם, סיור בסמטאות האפלות של שכונות חרדיות וטיש של חצות (הסתופפות חסידים על שולחן האדמו"ר בארוחה משותפת) בחצר חסידית ירושלמית.
לגיהנום וחזרה: סיור אל גיא בן הינום וסביבותיו. סנט אנדריוס (הסיפור של קברי הכלבים), בית הקברות הקראי (וסיפור הרצח במנזר רטיסבוים), בית העצמות הצלבני, מנזר אונופריוס ותצפית על בית הקברות סמבוסקי.
גילוי אריות: האריה הוא סימלה של ירושלים ובעיר פזורים אריות רבים- פסלים, תבליטים, פסיפסים ועוד ולכל אריה יש סיפור. מסע מרתק לגילוי אריות.
זיוף אמיתי: מואיז שפירא, דמות חידתית, היה אולי זיפן העתיות הגדול ביותר בהסטוריה – ואולי לא. בעקבות הביוגרפיה שלו כתבה בתו, מרים הרי, את סיפרה "בת ירושלים קטנה" ושולמית לפיד כתבה את "כחרס הנשבר". בסיור נתחקה על עקבותיו בירושלים, נראה מזיופיו ונעסוק בשאלה: מה אמיתי ומה רק זיוף אמיתי.
סיפורי בדים: הבגד עושה את האדם – סיור מיוחד העוסק בבדים ובבגדים בירושלים. ביקור אצל בילאל, סוחר בדים המיבא בדים מיוחדים ונדירים, בין השאר עבור היהודים החרדים ועבור בגדי טקס לעדות הנוצריות השונות. מוזיאון המוקדש לתכריכי טורינו – האומנם אלו התכריכים בהם נקבר ישוע? ביקור בחדר הבגדים של עדה נוצרית.
רוסים בירושלים: ביקור במנזרים ובכנסיות של הרוסים בירושלים. סיפור החדירה הרוסית לעיר במאה ה-18 וסיפורי הצליינים הרוסים – -מקמצ'טקה לירושלים, שנה הליכה ברגל לכל כיוון.
דתות ועדות
הכרת הדתות והעדות השונות בישראל
את רוב הסיורים אפשר לשלב בארוחה אתנית אופיינית
כובעים של נוצרים: הכרת העדות הנוצריות בירושלים על פי כיסויי הראש האופיינים להן. נתחיל בהרצאה בכנסייה היוונית-קתולית. נבקר בכנסיות ובמנזרים של הקתולים, אורתודוקסים, קופטים, אתיופים, סורים, ארמנים ועוד – ככל שיאפשר לנו הזמן.
כובעים של יהודים: הכרת הקבוצות המיוחדות בעולם החרדי על פי הכובעים והלבוש. נבקר בשכונות חרדיות בירושלים (רוממה, בית ישראל, בתי ורשה, קרלין ועוד), נפגוש חרדים ונשוחח אתם ונתבונן בבתים, בפשקווילים ובלבוש.
העם הקטן והעתיק בעולם: ביקור אצל השומרונים בהר גריזים ומפגש עם בני העדה. נבקר בבית הכנסת ועבד הכהן יראה לנו את ספרי התורה, יספר על הפולחן וידגים את התפילה. נשוחח עם יפת הכהן במרכז המבקרים שלו. נבקר באתר הזבח ובאתרי ההר ועוד. אפשר לבקר אצל השומרונים בסוכות, בזבח או בעת העלייה לרגל להר גריזים (ראו בסעיף חגים וטקסים).
אצל ממשיכי הצדוקים: ביקור אצל הקראים. נבקר במרכז הקראי ברמלה ונשמע הרצאה מפי רב קראי. נבקר בירושלים בבית הכנסת הקבור וניפגש עם החזן האחראי על בית הכנסת. נסיים בבית הקברות הקראי העתיק בגיא בן הינום. אפשר לסיים בארוחה קראית במושב מצליח, שרוב תושביו קראים.
עדות ומיעוטים בגליל: דרוזים, מוסלמים וצ'רקסים. נבקר אצל הסופים בסכנין ונפגש עם השייח' אבו פלשתין, אצל הדרוזים בנבי סבלאן נפגש עם השייח' קאסם באדר ואצל הצ'רקסים –בריחנייה (נפגש עם אסמהאן ושוקי חון) או בכפר קמה (עם עדנן גרכד). אפשר לכלול בטיול ארוחה צ'רקסית. לטיול של יומיים אפשר לצרף את המרונים בג'יש עם פגישה עם מרוני, משחזר השפה הארמית העתיקה.
דת המיסתורין: ביקור אצל הדרוזים בגליל. מרכז המורשת הדרוזית בג'וליס, קבר נבי שועייב, קבר סבאלן בח'ורפיש, סיור בפקיעין (אפשר גם עם ארוחה דרוזית) ותצפית מבית ג'אן.
אאא
עיר אחת, ארבע דתות: אצל הבהאים, האחמדיים והכרמליטים בחיפה. נערוך סיור רגלי בנחל שיח, במקום בו התחיל המסדר הכרמליטי. נבקר בסטלה מאריס ובמערת אליהו . נבקר את האחמדיים בכבביר. נרד בגנים הבהאים ונלמד על הדת הצעירה בעולם. אפשר לקיים את הסיור ביום חגו של אליהו או ביום שבו מוליכים את "גבירתנו של הכרמל" בתהלוכה וכך לשלב את הטקסים עם הסיור.
העברים מדימונה: מפגש עם הקהילה המיוחדת בדימונה והכרת בניה ומוסדותיה. אפשרות לארוחה ממאכלי העדה ומופע מיוחד. אפשר לשלב עם ביקור במיזמי נשים בדוויות בלקייה ו/או במרכז למורשת יהודי קוצ'ין בנבטים.
מעיליא: ביקור בכפר יווני-קתולי (מלכיתי) בגליל המערבי השומר על מסורות תרבות חומרית עתיקה. מבצר צלבני, כנסייה עתיקה, בתי אבן של פעם. בית בד עתיק המופעל על ידי חמור, גידול טבק וייצור סיגריות, ייצור דבש חרובים, יין ועראק. בית הקברות היהודי בכפר יסיף, דרך נופית ממצפה הילה למנות ומפעל צלבני בחורבת מנות.
אל קברי קדושים: מה מושך כל כך הרבה אנשים לקברים ישנים? – במסע גלילי נבקר בקברי קדושים סופים (מוסלמים)בעכו, בקבר אל-ח'אדר הדרוזי בכפר יאסיף ובקבר יונתן בן עוזיאל בעמוקה. נפגוש את אנשי המקום ונשמע מהם על אמונתם.
חגים וטקסים
מועד סיורים אלו קבוע מראש ולרוב אין בהם סידורים לביקורי קבוצות ואין שליטה מלאה על לוח הזמנים ולכן הם קשים יותר לביצוע. להלן כמה הצעות לסיורים שביצועם יותר קל.
הטבילה בירדן (אפיפני, קידוש המים): ב-18 בינואר חוגגים באתר הטבילה האורתודוקסים והאתיופים וב-19 בו הקופטים והסורים. גם אלה וגם אלה עורכים טקסים מאוד צבעוניים וגם אתר הטבילה עצמו, שבימים רגילים סגור למבקרים, הוא מקום מיוחד במינו. אפשר לשלב בסיור גם ביקור במנזר דיר חוגלה ובשרידי הלאוורה (ואדי נחייל) הסמוכה לו.
חנוכיות בירושלים: נתחיל במגרש הרוסים, שם נספר את סיפור הצליינים וכיצד הוא מתחבר לסיפור החנוכיות הירושלמיות. נרד לכנסיית סנט פול – שם נקשור את חנוכה לחג המולד. נטייל בשערי חסד ובנחלאות ונתבונן בחנוכיות הירושלמיות השונות ובחנוכיות בכלל. נבקר בבית הכנסת "עדס" בו נשמע על שירת הבקשות, הקשורה לחנוכה. לבסוף נלך לראות "טיש" מדהים של חנוכה בחצר חסידית. את הסיור אפשר לערוך בכל ימי החנוכה, פרט לימי שישי ושבת. אפשר להוסיף ארוחה חרדית במסעדה טובה וזולה באזור מאה שערים.
זבח השומרונים בהר גריזים: נבקר באתרי ההר, במרכז המבקרים, בבית הכנסת וניפגש עם שומרונים. לאחר מכן נצפה בטקס הזבח, הטקס הקדום ביותר הנערך בארץ-ישראל.
פורים בירושלים: פורים בשכונות החרדיות של ירושלים הוא קרנבל ממש, כמעט כמו בברזיל. נתחיל בקריאת המגילה בבית כנסת במאה שערים. נסתובב בשכונות החרדיות (באזור מאה שערים, רוממה ונחלאות), נתבונן בתחפושות, במשלוח המנות וב"קבוצות השנור" הצבעוניות והרועשות. נבקר בישיבה העורכת את מנהג "אבות ובנים". נבקר אצל כמה חרדים ליד שולחן הפורים ובבית הכנסת הגדול בעולם של חסידי בעלז ונכיר את השמחה האמיתית, הירושלמית.
יום ראשון של הדקלים: יום ראשון של הדקלים חל ביום ראשון הקודם לפסח והוא משחזר את כניסתו של ישוע לירושלים כמשיח. במוצאי שבת הקודם לחג מתקיימת תהלוכה מרהיבה של האורתודוקסים מבית פאגי שעל הר הזיתים, ביום ראשון תהלוכה מדהימה של הקתולים (החג הקתולי והאורתודוקסי לא תמיד נופלים יחד), וביום ראשון של החג האורתודוקסי – מתקיימות תהלוכות יפות בכנסיית הקבר. אפשר לבחור אחד מהאירועים הנ"ל. עדיפה התהלוכה הקתולית על הר הזיתים, אליה אפשר לצרף ביקור באתרי ההר.
טקסי רחיצת הרגלים: טקסי רחיצת הרגליים הם טקסים מפוארים שבהם רוחץ הבכיר בעדה הנוצרים רגלי 12 פחותים ממנו כמעשה ישוע בעת הסעודה האחרונה. הטקסים מתקיימים ביום חמישי ובו אפשר ללכת מטקס לטקס, להכיר את העדות השונות ולהתפעל מהטקסים. נתחיל ברחיצת הרגליים של היוונים-אורתודוקסים, אחריהם הקופטים, האתיופים, הארמנים (טקס מפואר מאוד, עם תלבושות נהדרות ומקהלה שמימית) ולבסוף הסורים, עדה מעניינת המקיימת את טקסיה בארמית.
העלייה לשמיים: טקסי העלייה לשמיים של העדות השונות בהר הזיתים, ביום חמישי – ארבעים יום אחרי הפסחא (האורתודוקסי). אפשר לשלב ביקור באתרים נוספים על ההר.
מסע הבתולה לכרמל: ביום ראשון השני שלאחר הפסחא מתקיימת תהלוכה מיוחדת, עליזה ורבת משתתפים שבה גוררים על גבי מרכב מיוחד את פסל "גבירתנו של הכרמל" מהעיר התחתית במעלה הכרמל עד סטלה מאריס. אפשר לשלב עם ביקור באתרים נוספים על הכרמל (סטלה מאריס, ואדי ניסנאס, מערת אליהו, נחל שיח ועוד).
פסח מלכותי: ביקור אצל "הכושים העברים" בדימונה ביום חגם, מפגש עם זקני העדה וצפייה ברונדו הגדול. אפשר לשלב עם ביקור בלקייה, העיירה הבדואית, או אצל עולי קוצ'ין בנבטים. אפשר גם לקבל ארוחה.
לווייה עם שחר: ב-25 לאוגוסט, בשעה חמש בבוקר, יוצאת תהלוכה מדהימה מחצר כנסיית הקבר אל קבר מרים בקדרון. בטקס זה משתתפות אלפי נשים ונזירות נושאות נרות דולקים ובו נושאים את צלם הבתולה. שווה לקום מוקדם כדי לצפות בטקס מעניין זה.
פסטיבל האש: בערב ל"ג בעומר. בצהריים נצפה בטקס הולכת ספר התורה מבית עבו בצפת. בערב נראה את ההדלקה במירון, נערוך סיבוב באתרים שליד הקבר ונתבונן בטיש מיוחד של חסידי קרלין. כדאי ללון באכסניה בקרבת מקום ולשוב בבוקר לראות את טקסי החלקה ולבקר בכמה מאתרי מירון.
שחר על הר גריזים: שלוש פעמים בשנה, בפסח, בשבועות ובסוכות עולים השומרונים לפנות בוקר לרגל אל פסגת הר גריזים, שם הם מתפללים ליד שבע תחנות.. לאלה המוכנים להגיע בשלוש לפנות בוקר להר צפויה חוויה בלתי נשכחת. אפשר להוסיף ארוחה שומרונית באחד הבתים וביקור באתרי ההר.
סליחות ושערים: טיול אלול בתקופת הסליחות (אלול-תשרי). נתחיל בתצפית לילית מהר הצופים על מדבר יהודה ועל ירושלים מהר הזיתים. נקיף את העיר העתיקה בטיילת החומות (מחוץ לחומה) עם סיפורי השערים. נסיים ברחבת הכותל בחצות וחצי, אז מתקיים שם מעמד סליחות המוני.
חצי טון פירות על התקרה: בית שומרוני ניכר בארבעה ווים בתקרת הסלון. השומרונים נוהגים להכין את הסוכה בתוך הבית. לקראת סוכות (שלא תמיד חל באותו תאריך כמו אצלנו) הם תולים על הווים רשת, ועליה מסדרים בסידור צבעוני נהדר מבחר מפירות העונה – עד חצי טון פירות, כולל לעיתים חצילים וגמבה. בסיור זה נבקר באתרי ההר כבסיור אל השומרונים בימות החול אך גם נבקר בסוכותיהם.
תתתתתת
תתתתתת
בעקבותיו של ישוע
אומנם אנחנו יהודים החיים בישראל אך התרבות שאנחנו צורכים היא התרבות המערבית, המבוססת על הנצרות. בלי הבנת הנצרות לא נוכל להבין את התיאטרון, את הקולנוע, את הספרות, את המוסיקה ואת האמנויות הפלסטיות שאנו נחשפים להם יום יום. סדרה של שישה סיורים תסייע לנו להבין מעט את עיקרי הנצרות.
הבשורה: בנצרת התבשרה מרים על הריונה .נסייר באתריה הקדושים של נצרת, בשווקים ובסמטאות: המנזר הסלזיאני ותצפית על העיר,כנסיית מנזה כריסטי, כנסיות הבשורה האורתודוקסית והקתולית, מעיין מרים, האכסנייה הרוסית, הכנסייה האנגליקנית ועוד. תקרות מצויירות, שווקים, מסגדים ובית המושל העות'מאני.
הביקור: בעין כרם ביקרה מרים ההרה את קרובתה אלישבע שנשאה בבטנה את יוחנן המטביל. נסייר בעין כרם: במנזר יוחנן במדבר, בגורנינסקי (המתחם הרוסי), בכנסיית הביקור, במנזר האחיות ציון, ובעוד אתרים ונאזין לסיפורים בסמטאות הכפר.
ניסים ונפלאות: את שלוש שנותיו האחרונות עשה ישוע לחופי הכנרת, שם ערך את מרבית ניסיו.בסיור סובב כינרת נבקר בהר האושר ממנו נרד ברגל לטבחה. נבקר בכנסיית נס הלחם והדגים ובאתר ההתבודדות, בבית תמרה, כבנסיית הבכורה, במנזר בכורסי ונסיים בתצפית מיער שוויץ ובירידה להר ברניקי, לכנסיית העוגן.
ימים אחרונים: בימיו האחרונים בילה ישוע על הר הזיתים שבו אתרים מקודשים רבים לזכרו. נסייר באתרי הר הזיתים: בכנסיית לזרוס, בכנסיות בית פאגי, בפטר נוסטר, בכנסיית העלייה לשמים, במנזר הרוסי, בווירי גלילי, בדומינוס פלויט, בגת שמנים ובקבר מרים ועוד.
המסע האחרון: סיור לאורך דרך הייסורים על תחנותיה בו נאזין לסיפורים המכוננים של הנצרות.
מכת יהודית לדת אוניברסלית: ביקור אצל העדות השונות בירושלים: יוונים-קתולים, פרנציסקנים, הפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית, הקופטים, האתיופים, הלוטראנים, הסורים, הארמנים ועוד.
מסביב לקבר: סיור יסודי בכנסיית הקבר וסביבותיה, כולל אתרים הסגורים לקהל.
תתתתת
תתתתת
תתתתת
מבחר טיולים
הסיפור של יפו: אתרים לא ידועים וסיפורים לא ידועים של יפו. כיצד ביפו, הודות לצירוף מקרים והודות לאנשים מיוחדים שחיו בה, הפכה ארץ ישראל תוך שמונים שנה מארץ דלה ומפגרת למדינה מפותחת. סיפור הבוסתנים, המושבה האמריקנית, הברון וגנו, הרחוב בעל חמשת שמות, שעוני יפו, חומות העיר, כיצד השפיעה האבן על מראה העיר ועל חיי תושביה, החאן היחיד במינו ועוד.
הסיפור של עכו: בית הכנסת התוניסאי, מוזיאון "אוצרות בחומה", אולמות האבירים, החמאם (סיור ווירטואלי עם מכשיר אודיו), מינהרת הטמפלרים והחאנים.
אאא
בעקבות דונה גרציה: סיור בטבריה ואתריה לכבוד שנת ה-500 להולדתה של האשה המופלאה. נתחיל בתצפית מקבר רבי עקיבא, נבקר ונשמע הרצאה במוזיאון דונה גרציה, נבקר באתרי טבריה העתיקה, בקבר הרמב"ם, בגן לאומי חמת (פסיפס בית הכנסת וחמאם הסולטן), בקבר ר' מאיר בעל הנס ונסיים בתצפית מהר ברניקי – ועוד.
עיר אחת, ארבע דתות: סיור בחיפה: בנחל שיח ובאתריו, ביקור אצל האחמדיים, אצל הבהאים, במושבה הגרמנית, בסטלה מאריס וירידה בשביל הנזירים למערת אליהו, ואדי ניסנס ועוד.
בעקבות האיש מנצרת: נצרת היא העיר השנייה בקדושתה לנוצרים בארץ, העיר בה התבשרה מרים על לידה פלאית הצפוייה לה והעיר בה גדל ישוע הנער. נבקר באתרים הקדושים לנוצרים, נשוטט בסמטאות הציוריות ונאכל ממטעמי העיר.
נפש יהודי: סיור בעקבות המשולש הרומנטי המוזר: סיר לורנס אוליפנט, אליס אשתו ונפתלי הרץ אימבר, כותב "התקוה". נבקר בזמרין, היכן שהתחילה זכרון יעקב, ב"עמק הקדושים המעונים" נשמע כתבה של אוליפנט על המקום, נתבונן באקוורלים הנפלאים של אליס, נעלה על קברה, נתבונן בביתו של הזוג ונסיים בבית הקיץ שלהם בדלית אל-כרמל. מסע בעקבות ספרו של רמי אורן.
פגישות עם אנשים מיוחדים: פגישות עם נזירים: סיפורי נזיר ממנזר "השתקנים", קומונה בחאן צלבני עתיק, נזיר ממנזר בו חיים יחד נזירים ונזירות, סיפורי האח אוליבייה באבו גוש. אפשר גם ביקור במוסד גמילה חרדי השוכן במנזר ומפגש עם חוסה.
עיר קסומה: סיור בסמטאות צפת, בבתי הכנסת, בעיר התת-קרקעית ובמצודה הצלבנית/ממלוכית.
אאא